NEMZETKÖZI KÖNYVJELZŐCSERE-PROGRAM

Nyilván sokakban felmerült a kérdés – főleg azokban, akik ezt nem szívesen csinálták, hogy miért kell pont könyvjelzőket készíteni? Ez egy tanári hóbort? Mire jó – azon túl, hogy egy jó jegyet is kaphatnak rá? Ennek megválaszolásához egy kis visszatekintést kell tennünk.

Iskolai Könyvtári Világhónap

Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) kezdeményezésére 1999 óta a világ egyre több országában ünneplik az Iskolai Könyvtári Világnapot. Ehhez a kezdeményezéshez Magyarország 2002-ben csatlakozott. Az iskolai könyvtárosok kreativitása és a gazdag programok iránti nagy érdeklődés hatására a világnap 2008-tól nemzetközi hónappá nőtte ki magát, így azóta az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapját (International School Library Month) hirdetik meg. A világhónapnak minden évben más-más szlogenje van, amelynek az a célja, hogy mindig más-más problémára, funkcióra fókuszálja a programokat és ezáltal a figyelmet. Az évente ismétlődő programsorozat jó alkalom arra is, hogy kapcsolatot vegyünk fel más országok iskolai könyvtáraival, megismerjük tevékenységüket, programjaikat. A szakmai munkában a Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE), illetve az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum is aktívan részt vesz pályázatok, szakmai konferenciák szervezésével. A KTE honlapján keresztül lehet csatlakozni a programhoz. Mi, a Berzsenyi könyvtárostanárai is egyesületi tagok vagyunk, így részt veszünk a programokon, konferenciákon. (Például az 2013-ban, a Nemzetközi Hónap alkalmából meghirdetett „Készítsetek kódexet iskolai könyvtáratokról!” című pályázaton az akkori 8. C osztály (Lendvai Dorottya tanárnő osztálya) is részt vett. Az általuk készített „kódexet” a földszinti aulában lévő vitrinben láthattátok.)

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Az IASL szervezi évek óta az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából ezt a programot. Iskolánkban a rajz szakos kollégák segítségével vágtunk bele 2013-ban a szervezésbe, az első évben Tóth Julianna tanárnő óráin, tavaly óta Boskovitz tanárnő rajzóráin készülnek a könyvjelzők. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják és segítenek egy partner iskolai könyvtárral felvenni a kapcsolatot. A szervezés nem kis feladat, mert egyre több iskola, és diák vesz részt benne. A világadatokat nem ismerjük, csak annyit tudunk, hogy Magyarországról több mint 2100 diák jelentkezett az idén. A könyvjelzőkön fel lehet tüntetni a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot. A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt, de mankót jelenthet az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja mindenkori mottója. Az idei mottó: Iskolai könyvtár: király! – School Library: Rocks Könyvjelző projekt 2013. Ekkor vettünk részt először ebben a nemzetközi programban. Indiába és Indonéziába küldtünk könyvjelzőket hasonló korú diákoknak. A 8. Junior High School diákjaitól (South Tangerang, Indonézia) nagyon sokszínű anyagot kaptunk – nemcsak színvilágukban, hanem anyagukban, elkészítési technikákban is változatosak voltak az indonéz gyerekek munkái. Az akkori 9. évfolyam tanulói közül páran fel is vették a kapcsolatot e messzi ország diákjaival; egy könyvtárlátogató fiúról tudjuk, hogy máig rendszeresen leveleznek egymással. Persze chatelésnél a legnagyobb gondot az időeltolódás jelenti, ennek ellenére sikerül néha azonos időben is kommunikálniuk. Sajnos az indiai könyvjelzők nem érkeztek meg, és ennek oka nem derült ki. Ezt nagyon sajnáljuk, mert így nem jött létre a csere, ami az eredeti cél lett volna.

Könyvjelző projekt 2014. Tavaly az Escola D. Manuel diákjainak (Beja, Portugalia) küldtük az alábbi könyvjelzőket:



Tőlük is kaptunk csomagot, egy fotót mellékelünk a tartalmából:



Könyvjelző projekt 2015. Az idén három korcsoporttal jelentkeztünk, a partner országokat kisorsolták, Ausztráliába és ismét Portugáliába küldtük a csomagokat. Sajnos a harmadik partner, egy pakisztáni iskola időközben visszalépett, ezért úgy döntöttünk, hogy az ausztrál és a portugál iskolába több könyvjelzőt küldünk, mint amit vállaltunk. Így nem mindenkinek jut majd a tőlük hozzánk érkező könyvjelzőkből, de esély azért van egy kapcsolatfelvételre, hiszen a mi diákjaink nevet és email-címet is feltüntettek az elkészült alkotásokon. Az ottani diákok akár a neten is meg tudják keresni a berzsenyiseket, ha erre igényük van. A problémát jeleztük a magyar koordinátornak, lehet, hogy talál nekünk még egy iskolát, ahová elküldhetjük az elkészült könyvjelzőket.



Az egyik iskola Portugáliában, Lisszabonban található, a neve Aescola Secundária do Restelo, könyvtáráról képet mellékelünk. Az iskola weboldala: http://restelo-es.weebly.com/ Találtunk az iskoláról egy kisfilmet is, ennek az első pár perce mindenkinek érdekes, utána portugál nyelvismeret javasolt: https://www.youtube.com/watch?v=eZNHmipkIeQ Illetve: https://www.facebook.com/benavegar Az iskola bemutatkozó kisfilmje itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=tZV1J0WgELs

További infók: http://www.genazzano.vic.edu.au

Facebook oldal: https://www.facebook.com/GenazzanoAlumnae

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

SZÉKELYZSOMBOR 2023

A cikkben Záng Juli 10. A osztályos tanuló beszámol a székelyzsombori élményeiről.

Folytatás

SZALAGAVATÓ 2023

A képeket Szilvásy Bence 11. B osztályos tanuló készítette.

Folytatás