SünIDÖK interjú ~ 2022. IDÖK interjúk

A SünIDÖK tagjaival, Borbás Patrikkal (11/C), Máth Boldizsárral (10/C) és Nyilas Domonkossal (10/C) Vidor Niki készített interjút.

Mi vagy ki motivált arra, hogy pályázzatok?

Boldi: Én többször voltam már IDÖK-képviselő, és többször éreztem úgy, hogy akár egy felelősségteljesebb pozícióban is helyt tudnék állni. Igazából ezt szeretném kipróbálni. Emellett pedig nyilván láttunk különböző problémákat, vagy fejlesztésre alkalmas területeket, ahol ebben a pozícióban tudnánk segíteni.

Patrik: Más iskolákban talán sokkal inkább egy nem kívánatos feladat DÖK-ösnek lenni, de a Berzsenyiben szerencsére nem így van. Itt tényleg vannak olyanok, akik igenis tenni akarnak azért, hogy a diákok mindennapjai, a tanárokkal való kommunikáció, a programok megszervezése sokkal gördülékenyebben működjön az iskolában. Nem azt mondjuk, hogy eddig ne lett volna így, de mindig lesz olyan terület, ahol lehet javítani valamit, akár felszerelés vagy szervezés szempontjából. Személyesen az a motivációm, hogy hetedik, nyolcadik és kilencedik osztályban is IDÖK-képviselő voltam, és ez a három év segített rájönnöm, mennyire jó dolog IDÖK-ösnek lenni, akárcsak képviselői szinten, ezért szeretném még mélyebben belevetni magamat a dolgok sűrűjébe.

Dodó: Én is voltam több évig IDÖK-képviselő, nyolcadikban, kilencedikben,, de előtte az általános iskolámban is részt vettem dökgyűléseken. Nagyon tetszik, hogy az IDÖK mennyire benne van a szervezésben, hogy el tudja érni, hogy az iskola minél jobb legyen. És tényleg, tavaly is majdnem pályáztunk Patrikkal, de végül nem sikerült, most viszont ugyanazzal a motivációval és ezúttal Boldival kiegészülve nekivágtunk. Most tényleg úgy érzem, hogy ez egy nagyon jó csapat, és még fel fogjuk pörgetni a kampány utolsó hetét.

Hogy alakultatok egy párttá? Hogy találtátok meg egymást?

Patrik: Igazából nincs egy kifejezetten vicces sztorink. Dodóval ketten már tavaly is megvoltunk, és idén azt mondtuk, hogy jó, most már biztosan indulunk, és végül Boldi csatlakozott hozzánk, aminek nagyon örülünk, mert mint kiderült pályázatírásban és kampányolás alatt is szuperül tudunk együtt dolgozni.

Boldi: Annak sincs nagy története, hogy én hogyan csatlakoztam Dodóhoz és Patrikhoz. Azon a héten, amikor kikerültek a plakátok, akkor felvetettem Dodónak, hogy nem akarunk-e indulni, mert ott volt bennem a motiváció, ő mondta, hogy igen, Patrikkal terveznek indulni, csatlakozhatnék harmadiknak.

Hogy ment a közös munka? Hogy nézett ki belülről a kampány?

Boldi: Többször előfordult, hogy az iskolában vagy üzenetben ment az ötletelés, hogy milyen szlogeneket, milyen ötleteket kéne plakátra kitenni. A “nagy ötletösszeírás” pedig nyilván személyesen ment. Leültünk, gondolkoztunk, röhögtünk a hülye ötleteken. A plakátok készítése pedig általában úgy megy, hogy összeírjuk, ami jó lenne, aztán a csapat egyik tagja megvalósítja, elküldi, mindannyian nyugtázzuk, hogy igen, ez jó lesz, és akkor megy ki.

Patrik: Én még annyit fűznék hozzá, hogy természetesen vannak olyan ötleteink, amiket nem írtunk bele a pályázatba. Azért, mert az előző években a pályázatok nem voltak túl hosszúak, ami nekünk nagyon szimpatikus volt, ezért próbáltuk hasonló hosszúságúra és sűrűségűre megalkotni a mi pályázatunkat is.Viszont van egy csomó olyan ötletünk, amiről tudnánk beszélni akár az IDÖK-vitán is, de nem éreztük azt, hogy külön bele kéne tenni őket a pályázatba, mert olyan ötletekről van szó, amik szinte biztosan a többi párt programjában is szerepelnek.

Mit vártok az IDÖK-vitától? Mire számítotok?

Boldi: Nem tudom, én várom. Szerintem egy abszolút új élmény lesz. Nem tudom, hogy mire lehet számítani úgy, hogy hat párt lesz, kire mennyi idő jut. Azt se tudom, hogy milyen hosszú lesz. De… nem tudom, én izgatottan várom.

Patrik: Azt mondták az idei IDÖK-elnökök, hogy ez lesz az eddigi leghosszabb IDÖK-vita. Úgy gondolom, hogy az elmúlt három-négy évben maximum két párt jutott el a választásig, ezeken a vitákon inkább arról volt szó, hogy egy-egy témakörben mi a véleménye a pártoknak, míg szerintem az idein azon lesz a hangsúly, hogy kinek milyen a programja. Nem az, hogy mit gondolnak valamiről, hanem hogyan valósítják meg a saját programpontjaikat. Meg szerintem egy átlag diáknak nincs kapacitása sem végigolvasni az összes pályázatot, sem végighallgatni az IDÖK-vitát és kielemezni, hogy kinek mi a véleménye bizonyos dolgokról.

Dodó: Ahogy ugye mondtuk is, a pályázatunk nem azért ilyen rövid, mert nincs több ötletünk, hanem azért mert tényleg csak egy áttekintésnek szántuk, hogy ne kelljen öt oldalt végigolvasni. Szerintem arra is jó lesz az IDÖK-vita, hogy az érdeklődők feltegyenek kérdéseket, mi pedig megválaszoljuk őket. Nemcsak az fog kiderülni, kinek milyen programpontjai vannak, hanem ki tudjuk fejteni, ki hogy szeretné megvalósítani őket – ezért törekedtünk egy tömör pályázatra.

Milyen érzés, hogy ilyen sok párt indul mellettetek?

Boldi: Szokatlan. Ismeretlen. Nagyon fura, hogy nem csak kétféle plakát van kinn a suliban, hanem rengeteg, gyakorlatilag az egész egy nagy kavalkád, az, hogy egy oszlopon négyféle plakát van kint. Oda se férnek! Nem tudom ezt máshogy mondani, minthogy szokatlan.

Patrik: Én mindenkitől azt hallottam, hogy már csak azért is jó, hogy hat párt van, mert egyrészről nem lesz nagyon kétoldalú a verseny, másrészt, tényleg úgy érezhetik a diákok, hogy van választási lehetőségük, arra a pártra szavazhatnak, akik a legjobban képviselik az érdekeit. Úgy gondolom, hogy az idei hat párt nagyon különböző. Olyan irányzatokat képviselnek, ami mögé a diákok beállhatnak.

Dodó: Én is azt tudnám mondani, hogy fura, szokatlan. Több éve járok már a Berzsenyibe én is, eddig mindig vagy egyetlenegy párt indult, vagy kettő, és akkor azok közül lehetett választani. Szerintem ilyenkor nehéz bármi újat mondani, mert van egy pár lerágott csont, egy pár téma, amit mindenki elmond, leír a pályázatába, és hat pártnál tényleg nehéz valami újat találni.

Egy berzsenyis miért titeket válasszon, miért ne a többi pártot?

Boldi: Alapvetően szerintem mindenki a programpontok alapján tudja eldönteni, hogy kit fog választani. Akkor válasszanak minket, ha egyetértenek a pontjainkkal. Akik nem, azok nyilván olyat választanak, akivel jobban egyetértenek. Ahogy mondta Patrik, mivel van hat párt, meg tudják találni azt a pártot, hiszen eléggé szerteágazóak a vélemények.

Patrik: Szerintem a világ minden választási interjújában felmerül ez a kérdés, hogy miért pont rád szavazzanak a szavazók, és erre a kérdésre nyilván nagyon sokféleképpen lehet válaszolni, de, amit mi megfogalmaztunk magunkban az az, hogy bár ez nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, még mindig úgy érezzük, hogy a diákság jórésze egyáltalán nincsen képviseltetve, akár programszervezésben, akár iskolai képviselet szempontjából. Tényleg, szerintünk rengeteg olyan ember van a suliban, akiknek nagyon jó ötleteik lennének, és nagyon sokat tudnának nyújtani az iskolának, de nincsen platformjuk mindezt megosztani, és egy kicsit szeretnénk ezekhez a diákokhoz szólni.

Dodó: Én még annyit fűznék hozzá, hogy szerintem azért vagyunk egy jó alternatíva, mert az IDÖK-választás és általában a választások is egy népszerűségi verseny, hogy ki az, akit többször látnak a diákok, de mi mindhárman voltunk IDÖK-képviselők, több évet is. Most például volt a Non-stop, amit Patrikék szerveztek, én pedig Team-esként segítettem és szerintem tök jól sikerült. Tehát nekünk van tapasztalatunk ilyenekben, talán több is, mint más pártoknak.

Mit jelent neked a Berzsenyi, ha csak egy szóban fogalmazhatod meg?

Boldi: Lehet hogy ez egy kicsit snassz, de nekem a közösség jut eszembe. Első szónak.

Dodó:Nekem a szabadidő, de egyből utána eszembe jutott a tanulás is. Tehát igazából mind a kettő. Erre, még nem jöttem rá, hogy melyik, de valami, ami a kettőt összeköti.

Patrik: Nekem a fejlődés.

Kifejthetitek, ha szeretnétek!

Boldi: Nem tudom, hogy kíván-e kifejtést a közösség, szerintem eléggé egyértelmű mindannyiunk számára, az, hogy bármikor, amikor bemegyünk az iskolába, nem csak hideg, üres termek fogadnak, hanem egy befogadó közösség.

Patrik: Habár még nem olvastunk más interjúkat, de majdnem biztos vagyok benne, hogy szinte minden interjúban lesz egy olyan válasz amely a közösségre fog hajazni. És lehet erre az asszociációra sok magasztos választ adni, de én például azért választottam azt, hogy fejlődés, mert egyrészt az iskola szerintem mindenkinek személyiségfejlődést is jelent, és a legtöbb esetben egy olyan kiteljesedés a diákok számára, amit máshol nem találnak. Másrészt olyan szintű tanítást, amit szintén nem találnak máshol.

Dodó: Nem tudom, mit lehetne még kifejteni azon, hogy ez nem egy olyan iskola, ahova bejössz tanulni, görcsbe szorul a gyomrod, és amikor vége a napnak, táncolva mehetsz haza délután, hanem tényleg nagyon sokan itt töltik a szabadidejüket, ez egy közösségi térként is funkcionál. Nem egyszer fordult elő velünk is, hogy délután már úgy kellett minket kizavarni. Ez egy nagyon jó érzés szerintem, hogy tényleg van az iskolának egy közössége – és visszajutottunk a közösség szóhoz.

Milyen szuperhősök lennének a társaitok?

Patrik: Ha konkrétumokat kell mondani, akkor én Boldinak Hulkot mondanám, mert ő való életben professzor. Dodó pedig… Dodó mindig nagyon pörög, ezért azt mondanám, hogy ő meg Flash.

Boldi: Nekem is az jutott eszembe először. Dodó abszolút Flash.

Dodó: Boldizsár Doctor Strange, vagy egy nagyobb tudással rendelkező életforma, aki nem feltétlenül pörög, mint a többiek, viszont ha tényleg meg kell valamit oldani, akkor azt rá lehet bízni. Patrik, te talán Superman lennél. Boldival mi vagyunk a fiatalabbak és ha egy főnököt kéne választani, akkor Patrikot választanánk. Azért is, mert ő a rangidős, meg mert – akárcsak Superman esetében – minden benne összpontosul, meg tud csinálni bármilyen feladatot.

Boldi: Ezzel egyet kell értenem. Ha főnököt kéne választani, akkor a Patrikot választanánk.

Patrik: Köszi srácok, meghatódtam!

Mit üzentek a berzsósoknak; a szavazás utáni magatoknak?

Boldi: Azt hiszem ez attól függ, hogy mi lesz a szavazás végeredménye. De függetlenül attól, hogy mi nyerünk, vagy bármelyik más párt: sok sikert nekik, a következő évhez.(Patrik: Ez jó optimista volt, Boldi!) Ha mi nyerünk, akkor gratulálunk magunknak, vagy ha meg nem, akkor pedig fel a fejjel!

Dodó: A Berzsósoknak, azt üzenném, hogy szavazzanak a Sünidökre! Mert, amit Patrik elmondott, lehet, hogy közhelyesnek hangzik, de valóban az a fontos, hogy minél több embert tudjunk képviselni IDÖK-elnökként. Az elmúlt években voltak már erre irányuló próbálkozások, programpontként is, idén is vannak, de úgy gondoljuk, hogy ezt sokkal komolyabban kell venni. Voltak már mindenféle szervezőbizottságok, de szeretnénk tényleg jobban bevonni a diákokat a saját mindennapjaik szervezésébe.

Patrik: A Berzsósoknak azt üzenném, hogy ha van lehetőségük akkor jövőre pályázzanak, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a pályázás és a választás lemeneteléről. Mert akkor is, ha esetleg nem nyernek, a pályázáson belül van lehetőségük új ötletet adni, nemcsak a jövő évi IDÖK-nek, hanem a diákoknak is, ami szerintem egy borzasztóan fontos tényező. A választás utáni magunknak pedig az eredménytől függően, hogy legalább megpróbáltuk srácok!

A SünIDÖK programját, oldalait itt tudjátok elérni: program. Instagram.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás