Beszámoló az IDÖK-vitáról

Eltekintve attól, hogy az IDÖK-választásba is beleszólt a most kialakult helyzet, ez nem tántorította el a két fennálló pártot: nagyon jól kivitelezték a programjaik bemutatását, a vitát pedig élőben közvetítették, szerda délután 14:30-tól Twitchen. A kérdéseket egy Google Űrlapon lehetett feltenni, a vita előtt és közben is.

A Berzsenyi zöldítése

Ez a programpont mind a két pályázatban szerepelt, és a diákok számára ez volt a legtöbb kérdést felvető rész. Mostanában egyre több okunk van arra, hogy figyeljünk a természetünkre, ezzel a Halidök és a Mindenkidök is tisztában van, több ötletük is van annak érdekében, hogy az iskola hozzájáruljon a globális felmelegedés lassításához, és biztassa a diákokat arra, hogy környezettudatosan éljék a mindennapjaikat.

A Halidök egyetért az idei IDÖK-kel, és folytatná az ebben az évben megkezdett Fridays For Future tüntetéseket. Ebben az évben több ilyen tüntetés is megrendezésre került, nem csak Budapesten, az egyik ilyen alkalommal – szeptemberben – az IDÖK-nek köszönhetően iskolánk nagy számú diákcsoportja tudott ezen részt venni tanítási időben. Emellett támogatják és népszerűsítenék a már eddig kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőket, hiszen fontosnak tartják, hogy a diákok is megtanulják védeni a Földet, és felfigyeljenek a mostani problémákra.

A Mindenkidök ezek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy nemsokára az Európai Unió is meg fog hozni jogszabályokat a Föld védelme érdekében. Előrébb hoznák ezeknek a szabályoknak a bevezetését az iskolánkban, növelnék az érdekeltséget a meglévő szelektívhulladékgyűjtő kukákat illetően (sajnos több ilyen tároló nem helyezhető el az iskola épületében) és szeretnék a büfé kínálatát is minél műanyagmentesebbé tenni.

A büfé kérdése

Több visszajelzés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy az idei büfé nem kedvezett sem a pénztárcánknak, sem pedig a fogunknak. Ezzel mind a két csapat egyetértett, és elmondták a véleményüket és a megoldásaikat.

A Halidök felvenné a kapcsolatot a büfét üzemeltető céggel az árak és a kínálat változtatása érdekében, ha pedig ez a megoldás nem vezetne sokra, a diákokkal petíciót indítana, hogy eljuttassák a kérést az üzemeltetőhöz, ezenkívül pedig a tanároktól vagy az igazgatóságtól kérne segítséget.

A Mindenkidök a büfével kapcsolatban fő célnak a műanyagmentesítést tartja, amivel könnyítené a büfé dolgát a későbbiekben bevezetendő szabályok végett. Ők is fontosnak tartják azt, hogy mi diákok is beleszólhassunk abba, hogy mi kerüljön a büfé terméklistájára, ezért is, ha az általuk kért termékek az üzemeltetőnek nem lennének megfelelőek, akkor tőlük kérnének listát, amelyről mi választhatnánk. Ezáltal a diákok is és a büfés is boldog lesz. Viszont ha az üzemeltető nem menne bele, talán érdemes lenne szerintük egy szélsőségesebb döntés: egy olyan időszak, amikor kevesebbet vásárolnának a diákok. Ebben az esetben kénytelenek lennének néhány dolgon változtatni és új termékeket ajánlani. Természetesen nem ez lenne a céljuk, ez is csak egy megoldás.

Lopott kaják a hűtőből

Egyetértünk abban, hogy a kajalopás nem mehet tovább a suliban, és hogy ez nem is berzsenyisekhez méltó cselekedet, így hasznos módszerekkel álltak elő, amik csökkenthetik az ebédeink felszívódását.

A Halidök két módszerrel rukkolt elő: az első a számzáras kód, ami nem túl költséges megoldás, ha valaki továbbadná a kódot, csak saját magának tenne rosszat. Emellett rendszereznék az iskolánkban levő két hűtőt: az egyikbe az otthonról jött ebédek kerülnének, a másikba pedig a rendelt, iskolába érkezők.

A Mindenkidök belevonná az igazgatóságot is, hasznosnak tartanák, ha kihirdetnének egy olyan közleményt, amelyben a kajalopást elkövető személy büntetésben részesülne. Ők olyan hűtő beszerzésére esküsznek, amelyen belül több zárható fakk van.

Talált tárgyak platform

Mind a két IDÖK pályázó párt egyetértett abban, hogy egy külön platformra van szükség ahhoz, hogy ezeket egy helyen tudjuk tartani. Ebben a csoportban csak a Berzsenyibe jelenleg járó diákok és a most tanító tanárok lennének benne, ezzel csökkenteni lehetne a felesleges kommentek érkezését a bejegyzések alá, és tehermentesítenék a Berzsenyisek ide! csoportot. A Halidök ezenkívül egy fehér tábla beszerzését is javasolta.

A töltőállomások javítása

Mostanában a töltőállomás töltőinek nagy része megroncsolódott vagy pedig használhatatlanná vált. Ennek a javítása érdekében tett fel kérdést az egyik diák a pályázóktól.

A Halidök nem gondolná, hogy olyan nagy összeg lenne a töltők lecserélése vagy megjavítása, hogy plusz költséget kéne kérni ezek orvosolására.

A Mindenkidök viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az Iphone töltők drágábbak a többihez képest, ugyanis ezekből gyári példányt kellene beszerezni, ami többezer forintba kerülhet és talán nem éri meg a pénzt.

A Non Stop kérdése

Az évben elmaradó Non Stop is felvetett pár kérdést. Többek között azt, hogyan lehetne esetleg jobb, mint a tavalyi, valamint hogy az IDÖK ragaszkodna-e az éjszakai részvételhez.

A Halidök nem ragaszkodott az éjszakai részhez, de természetesen ha a diákok körében van igény erre, és megvan a megfelelő létszámú tanuló, akkor tennének az ügy érdekében. Létrehoznának egy új bizottságot – hiszen a mostani bizottság tagjai ebben az évben elballagnak. Arra is hivatkoztak, hogy a lassan megépülő sportpálya révén könnyebben kivitelezhetőek lennének a programok.

A Mindenkidök szerint tavaly a nappali résszel semmi gond nem volt, az éjszaka rész volt a kérdéses, amit ezek után akkor rendeznének meg ők is, ha lenne rá elég jelentkező. Erre pedig jobb és érdekesebb programokkal buzdítanák a diákokat. Egy felmérés elkészítésével pedig megkérdenék tőlük, mi lenne az, ami bent marasztalná őket estére. Megemlítették például a különböző klubok Non Stop-gyűlését, amikor összegyűlnek a klub tagjai és például a Film Klub esetén tartanának egy filmmaratont, amihez mások is csatlakozhatnának. Akár csapatépítésre is megfelelő program lehetne az esti bentmaradás.

Alkoholfogyasztás és a snüssz

Mind a két párt egyetért abban, hogy ez a diákok saját felelőssége, azonban az iskolán belüli ittas állapotban való megjelenés nem berzsenyisekhez méltó és egyébként a törvény is bünteti. Meg kell mutatni a diákoknak, hogy miért veszélyes, mikkel járhat, hogy ilyen fiatalon ezt csinálják, milyen következményekkel és büntetésekkel járna. Kampányvideók, fotók bemutatását ajánlották annak érdekében, hogy tegyenek valamit ezen szerek használatának visszaszorításáért.

Miért szavazzunk Rájuk?

Mind a két párt nagyon erős, és határozott képet mutatott magáról a vita során, ezáltal még nehezebbé téve számunka a döntéshozást.

A Halidök egy összetartó, jó baráti gárdaként nyilatkozott magáról. Nem jelent számukra gondot az együttműködés, az összetartás, és fontosnak tartják, hogy tegyenek a közösség, az iskola érdekeiért, segítsék azt, és minél előrébb vigyék.

A Mindenkidök kiemelte azt, hogy szeretné, ha minél több berzsenyis diák venne részt a programok szervezésében, általánosabban kiterjedjen az iskola diákjaira, ezzel felpezsdítenék a közösségi életet az iskolában.

Ezenkívül még sok más érdekes dolog, kérdés is felmerült a vita során: újabb mikrók beszerzése, a Dörbi megrendezése, dizájnertermékek gyártása, a konditerem eszközeinek bővítése, a rádió pályázati ügye, több bizottság létrehozása, a Kontra, és a pályázók még azt is elmesélték, hogyan alakultak meg, mi inspirálta őket arra, hogy jelentkezzenek IDÖK-nek. Ne felejtsétek, pénteken 0-24 tudtok szavazni a berzsenyis emailcímeteken keresztül! Vigyázzatok magatokra!

Hajtó Zsófi

Hajtó Zsófia

Author: Hajtó Zsófia

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

SZÉKELYZSOMBOR 2023

A cikkben Záng Juli 10. A osztályos tanuló beszámol a székelyzsombori élményeiről.

Folytatás

SZALAGAVATÓ 2023

A képeket Szilvásy Bence 11. B osztályos tanuló készítette.

Folytatás