TANKCSAPDA TOP 10

Top 10 Tankcsapda szám

A lista elkészítésénél az volt a legfőbb szempont számomra, hogy a rockzenével kapcsolatos negatív sztereotípiákat megcáfoljam. Attól, hogy valami hangos, vagy első hallásra durvának, igénytelennek tűnik, nem biztos, hogy az.

10. Terrorista vagyok (1989; Baj van!!! c. album)

https://youtu.be/aB0agXe4AAU

Ez a dal az ifjúság szenvedéseit örökíti meg. A kamaszkor állandó letargiáját, hangulatingadozást és a megfelelési kényszert. A dalon érződik ugyanakkor a rendszerváltás utáni bizonytalanság érzete is, hiszen akkoriban egy feltörekvő zenekarnak, mint a Tankcsapda, nem volt annyi lehetősége, mint most.

9. Alföldi gyerek (2016; YouTube)

https://youtu.be/zDEbW35Vs

Ez a dal sok szempontból a Terrorista vagyok ellenpólusa. Egy jóval érettebb, magabiztosabb hozzáállást tükröz az élethez. Az üzenete nagyjából annyiban foglalható össze, hogy őrizzük meg a belső értékeinket, élvezzük az élet apró örömeit, és ne foglalkozzunk a minket hátráltató dolgokkal. Szembeállítva ezt a Terrorista vagyok depresszív hozzáállásával, egy érdekes képet kapunk a zenekar jellemfejlődéséről is.

8. Nem ismerek rád (1992; Legjobb méreg)

https://youtu.be/OLVjJfiltow

A dal az élet reménytelenségéről szól. A zenekar korai időszakából való ez is, de már érződik rajta az, hogy a lírai én megtapasztalta a mindennapi élet nehézségeit, a szegénységet, a korrupciót és a bürokráciát, ami miatt egyfajta kilátástalan szélmalomharcnak érzi az életét. A rendkívül erős és lelkileg megterhelő szöveg a zenekar énekes-dalszövegírójának, Lukács Lászlónak a legjobb munkái közül való.

7. Hóesés (1994; Jönnek a férgek)

https://youtu.be/mSR05wusrjc

Ez a dal egy sokkal konkrétabb, és komolyabb problémára, a kokainfüggőségre világít rá. Rengeteg metaforával és hasonlattal operál, ami csak még erősebbé, és nyomatékosabbá teszi a drogfüggőség tényét, és nyomasztó aprólékossággal írja le az elvonási tüneteket, és az ember teljes leépülését. Üzenetét tekintve a zenekar talán legfontosabb száma.

6. Bíbor köd (2012; Rockmaffia Debrecen)

https://youtu.be/AfFnKwlE-bI

Ez a szám egy sokkal pozitívabb hangulatot ad át, mint az előzőek. A lírai én elért egy olyan pontjára az életének, ahol úgy érzi, minden a helyére került, nem fél a nehézségektől, sőt, még a halált is egyfajta végső állomásként, egy pozitív folyamat részeként fogja fel. A dalban szereplő latin idézet találóan leírja a dal üzenetét:

Omnia tempus habent et suis spatiis transeunt universa sub caelo tempus nascendi et tempus moriendi. Tempus plantandi et tempus evellendi quod plantatum est!/Mindennek megvan az órája és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének.

Az írás Ormai Csaba szubjektív toplistájának első fele.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Anjouk ~ Könyvajánló

Bíró Szabolcs napjaink egyik legismertebb hazai szerzője, főként magyar történelmi regényeket ír. Legsikeresebb sorozatát, a mára már hét részt magába foglaló Anjoukat fogom ajánlani Nektek ebben a cikkben.

Folytatás

Szentjánosbogár lányok - sorozat vs. könyv

Ha egy könyv megfilmesítésre kerül, gyakran felteszik utána a kérdést: melyik a jobb? Melyik tetszett jobban? Szentjánosbogár lányok - sorozat- és könyvajánló.

Folytatás