TANKCSAPDA TOP 10

Top 10 Tankcsapda szám

A lista elkészítésénél az volt a legfőbb szempont számomra, hogy a rockzenével kapcsolatos negatív sztereotípiákat megcáfoljam. Attól, hogy valami hangos, vagy első hallásra durvának, igénytelennek tűnik, nem biztos, hogy az.

10. Terrorista vagyok (1989; Baj van!!! c. album)

https://youtu.be/aB0agXe4AAU

Ez a dal az ifjúság szenvedéseit örökíti meg. A kamaszkor állandó letargiáját, hangulatingadozást és a megfelelési kényszert. A dalon érződik ugyanakkor a rendszerváltás utáni bizonytalanság érzete is, hiszen akkoriban egy feltörekvő zenekarnak, mint a Tankcsapda, nem volt annyi lehetősége, mint most.

9. Alföldi gyerek (2016; YouTube)

https://youtu.be/zDEbW35Vs

Ez a dal sok szempontból a Terrorista vagyok ellenpólusa. Egy jóval érettebb, magabiztosabb hozzáállást tükröz az élethez. Az üzenete nagyjából annyiban foglalható össze, hogy őrizzük meg a belső értékeinket, élvezzük az élet apró örömeit, és ne foglalkozzunk a minket hátráltató dolgokkal. Szembeállítva ezt a Terrorista vagyok depresszív hozzáállásával, egy érdekes képet kapunk a zenekar jellemfejlődéséről is.

8. Nem ismerek rád (1992; Legjobb méreg)

https://youtu.be/OLVjJfiltow

A dal az élet reménytelenségéről szól. A zenekar korai időszakából való ez is, de már érződik rajta az, hogy a lírai én megtapasztalta a mindennapi élet nehézségeit, a szegénységet, a korrupciót és a bürokráciát, ami miatt egyfajta kilátástalan szélmalomharcnak érzi az életét. A rendkívül erős és lelkileg megterhelő szöveg a zenekar énekes-dalszövegírójának, Lukács Lászlónak a legjobb munkái közül való.

7. Hóesés (1994; Jönnek a férgek)

https://youtu.be/mSR05wusrjc

Ez a dal egy sokkal konkrétabb, és komolyabb problémára, a kokainfüggőségre világít rá. Rengeteg metaforával és hasonlattal operál, ami csak még erősebbé, és nyomatékosabbá teszi a drogfüggőség tényét, és nyomasztó aprólékossággal írja le az elvonási tüneteket, és az ember teljes leépülését. Üzenetét tekintve a zenekar talán legfontosabb száma.

6. Bíbor köd (2012; Rockmaffia Debrecen)

https://youtu.be/AfFnKwlE-bI

Ez a szám egy sokkal pozitívabb hangulatot ad át, mint az előzőek. A lírai én elért egy olyan pontjára az életének, ahol úgy érzi, minden a helyére került, nem fél a nehézségektől, sőt, még a halált is egyfajta végső állomásként, egy pozitív folyamat részeként fogja fel. A dalban szereplő latin idézet találóan leírja a dal üzenetét:

Omnia tempus habent et suis spatiis transeunt universa sub caelo tempus nascendi et tempus moriendi. Tempus plantandi et tempus evellendi quod plantatum est!/Mindennek megvan az órája és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének.

Az írás Ormai Csaba szubjektív toplistájának első fele.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás